CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday, December 20, 2005

Ikan oh ikan...

Korang pernah rasa tak ikan haruan dengan ikan belut? Geli??? Eh, sedap tau. Isi ikan belut manis rasanya. Kulitnya licin-licin. Ikan haruan pun sedap. Hanyir??? Eh, taklah. Kalau betul cara menyiang dan memasak, takde la bau hanyir tu.

Ha aha aha ha... Aku pun tak sangka yang aku ni makan ikan haruan dan belut. Seleps kahwin ni, macam-macam makanan yang disukai oleh abang, aku cuba makan. Eh, tak sangka lah pulak aku boleh makan dan mulut serta perut aku boleh terima. Cuma dua makanan je yang aku rasa takleh makan. 1) Sayur. 2) Organ dalaman + kaki. Makanan lain, selagi ianya dimasak, InsyaAllah mulut aku boleh terima. Terkecuali makanan pelik-pelik.

Setiap hari yang aku lalui kini merupakan sesi pembelajaran yang cukup berharga buat aku. Bukan sahaja mempelajari sifat, perangai, kesukaan abang, malah mempelajari cara hidup abang dan keluarga. Nyata sekali perbezaan yang perlu aku terima sesuaikan dalam kehidupan seharianku.

Di dapur misalnya. Kebiasaan di rumahku, bawang merah, besar dan putih dikisar banyak-banyak dan di simpan dalam peti. Bila nak masak, mudah. Tinggal campak je dalam periuk. Di rumah abang, setiap kali nak masak baru tumbuk bawang merah dan putih. Kalau sebelum ini, di rumah boleh masak dengan jangka masa yang agak pendek. Di rumah abang, aku kena belajar lagi supaya lebih cekap untuk memasak dalam jangka masa yang lebih singkat kerana proses yang berbeza.

Itu perkara kecil. Tapi, yang kecil seperti ini bila dikumpul jadi banyak juga. So, banyaklah lagi yang perlu aku pelajari. Takpe, tak perlu tergesa-gesa. Masa pasti mengajar aku pelbagai perkara dan pengalaman yang berharga.

0 comments: